søndag den 21. marts 2010

Jeg hader danske forlag!

Virkelig, jeg hader dem, de skal dø..

I 2008 fik Borgens forlag øjnene op for serien Mortal Instruments af den amerikanske forfatter Cassandra Clare - det blev til Dødens instrumenter på dansk. Fint nok. Nu skulle de så til at finde på navne til bøgerne, for de kunne jo selvfølgelig ikke bare direkte oversætte dem helt, vel?!
Nr. 1, City of Bones - Dæmonernes by
Nr. 2, City of Ashes - Den tavse by
Prøv at lægge mærke til, at "Bone" er blevet til "Dæmon", og at "Ashes" er blevet til "tavs". Det giver lidt mening med bøgernes indhold, men passer alligevel ikke helt. Original titlerne passede i hvert fald meget bedre.
Men nu, ja nu, har de sørme også kastet deres beskidte fingre over den sidste bog i serien.
Nr. 3, City of Glass - Englens by
HVAD SKETE DER LIGE DER?!
Det giver en lille smule mening. Men alligevel ikke.. Hvis de endelig ville have kaldt den noget med engel, burde det have været Englens sø. For der er ikke nogen engels by i den bog..

Men altså, nu hvor vi alligevel har taget fat på de højtelskede forlag, skal vi så ikke også lige kigge lidt nærmere på Tellerup?
Jo, for nogle år siden fik forlaget Tellerup grabberne i forfatteren Tamora Pierce, også amerikaner, der tilfældigvis også lige skulle være min yndlings. De startede ud med bare at oversætte bøgerne, titler og det hele, direkte. Det var fint.
Så kom Trickster's.. Og de tænkte: "åh nej, åh nej! Nu er hun holdt op med at skrive fire bøger i hver serie, her er jo kun to! Det kan vi ikke have!"
Nr. 1, Trickster's Choice - Slyngelgudens valg + Slyngelgudens plan
Nr. 2, Trickster's Queen - Kobberøernes oprør + Kobberøernes kamp
... jaaah...
Skal vi lige nævne de to andre, de indtil i går også havde opdelt?
The Will of the Empress - Kejserindens vilje + Kejserindens vrede
Nr. 1, Terrier - Duernes hvisken + Duernes råb
Terrier er den første i serien "Beka Cooper". Nu har de også taget fat i efterfølgeren.
Nr. 2, Bloodhound - De falske mønter + Tyvedronningen
Er de egentlig overhovedet klar over, at Beka Cooper er en trilogi, og at nr. 3, Mastiff, udkommer næste år? I hver fald har de nu opbrugt alle de fire bøger til de to første.

Jeg hader danske forlag..

Ingen kommentarer:

Send en kommentar